Sopptorsdag med rostad pumpa och sötpotatissoppa!

Idag är det torsdag och då är det sopptorsdag som står på matschemat! Förra veckan serverades klassisk ärtsoppa (utan fläsk), veckan innan det grönsakssoppa och idag min favorit, rostad pumpa och sötpotatissoppa med ingefära, citron och kokosmjölk.

Jag blev insipirerad av detta resept när vi bodde på ett hostel på Gran Canaria förr året som heter Albergue Anatot  (Det är ett litet familjedrivet hostel/bead breakfast and till och med middag! där dom anpassar maten och serverar vegetariskt eller veganskt om man så önskar! Det ligger på den norra och frodiga delen av ön. Jag kan starkt rekomendera detta hostel om ni turistar på ön med bil, vill komma bort från tursist resortsen och önskar något lugnare!)

Med lite modifiering, mina smaklökar och några tillagningar blev detta recept utformat, helt fantastiskt. Innan denna soppa trodde jag att jag inte tyckte om pumpa men nu vet jag att det är en helt fantastisk grönsak/frukt=grönsaksfrukt som dansar så fint i munnen tillsammans med dessa ingredienser. 

Jag ska dela mitt recept, men som tidigare nämt går jag på hum/smak och det rekomenderar jag er också att göra! Känn efter och gör det till din rätt!

 

 

Rostad pumpa och sötpotatissoppa!

Ca 6-8 Portioner

1 stor Butternutpumpa (eller som det blev för mig idag 3 små då det inte fanns några stora)

1 sötpotatis

1 stor gullök

4-6 vitlöksklyftor

1 röd chili

1-2 msk riven ingefära

1/2-1 citron

1 burk kokosmjök

ca 8 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

Olivolja

Salt och svartpeppar

 

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär pumpa, sötpotatis, lök och chili i lagom stora bitar, lägg det i en ugnsfast form, släng i vitlöksklyftorna. Salta, peppra, ringla över olivolja och rosta det i ugnen i ca 35 min (tills det blir mjukt och får lite färg).
Lägg grönsakerna i en kastrull och häll på vatten så dom precis täcks, släng i en buljongtärning, ingefära och en halv pressad citron. Koka upp! Grönsakerna brukar vara mjuka nu men om inte så koka tills dem är det. Mixa sedan ihop allt med en stavmixer, tillsätt kokosmjölk och smaka av med mer salt, peppar och citron vid behov.  
Släng på lite pumpakärnor och servera med ett gott bröd! 

 
/ F Joycelyn R LN 
 
 
Ingefära - Ital - Kokosmjölk - Nyttigt - Pumpa - Recept - Soppa - Sötpotatis - Vegan - Veganmat - Vegetariskt - chili