Domoda, Gambias nationalrätt

Domoda, Gambias nationalrätt och världens godaste jordnötsgryta! Det bästa med att ha rötter där ifrån! 

Jag är inte så rutinerad på att skriva recept och brukar laga på hum, men detta är rätt enkelt så har skrivit så gott jag kan! Har ni frågor, så fråga!

Det här är i alla fall min version av mammas recept (Gambian Wolof stammen)

 6-8 Portioner

1 stor gullök
3 vitlöksklyftor
100 g tomatpuré
1 burk krossade tomater (400g)
1-2 buljongtärningar
1-2 citron 
Chili efter smak typ 1 färsk eller mer (torkad eller att utesluta funkar också)
1 burk slät jordnötssmör (min favorit är skippy 340g, men annars brukar osockrad rekommenderas) 
1 liter vatten 
Salt & svartpeppar 
Rapsolja

Rotgrönsaker tex. 1 -2 palsternackor, en bit sötpotatis, 5 potatisar, 3 morötter och casava.

Skala rotsakerna och skär dem i lagom stora bitar. Hetta upp lite rapsolja i en kastrull och fritera/stek rotsakerna gyllenbruna.
Ta sedan av dem om ställ det åt sidan i en bunke. Hacka lök, vitlök, chili och stek det mjukt i oljan (använd samma kastrull och olja som du stekte rotsakerna i). När du nästan stekt löken klar har du i tomatpuré och steker den lite tillsammans med löken. 
Tillsätt vatten, krossadetomater, jordnötssmör, buljongtärningar och 1 pressad citron. Koka upp och låt det puttra utan lock i ca 1 timme tills att grytan börjar bli tjock och den röda oljan ni ser på bilden börjar sippra ur grytan.
Häll då i rotsakerna och låt dem koka mjuka i grytan (man kan samtidigt slänga ner några hela chili eller habanero som man låter koka mjuka i grytan å som man sedan tar på tallriken och krossar efter behov)
Smaka av med salt, peppar och tillsätt lite mer citron efter smak och tycke.
Servera med kokt ris.

Afrika - Afrikanskmat - Domoda - Gambia - Jordnötter - Mat - Vegan - Veganmat - Vegetariskt - Västafrika - Wolof
1
Anonym

va kan man ta istället för jordnötssmör

Svar: Hej! Då denna maträtt har jordnötter som sin storagrund är det egentligen som är grejen, jordnötter är det som odlas mest i Gambia och används i många rätter. Men jag tror absolut det går att pröva med något annat nötsmör mandel eller kanske tahini? Säg gärna till om du provar något nytt :D
Joycelyn Nyrén